vineri, 19 septembrie 2014

In cine sau ce sa mai credem?

Traim in secolul in care viata noastra de zi cu zi este tot mai usoara multumita tehnologiei si stiintei. Daca cu sute de ani in urma omul era nevoit sa munceasca zi lumina pentru un castron de mancare, secolul nostru este poate apogeul evolutiei umane (in sensul ca avem libertati si avantaje cum omul nu a mai vazut in istoria lui - cel putin o parte a lumii noastre).

Dar in acelasi timp nevoia de a crede in cineva sau ceva, acea nevoie specific umana, nevoia de credinta, este cu atat mai mare. Doar ca, si aici apare problema: atat de multe idei si teorii, atat de multe incat omul de rand este complect scufundat in ceata.
Daca acum sute de ani in zona Europei nu exista decat Biserica si ideile ei, iar omul de rand putea alege sa creada sau nu in ce i se spunea de catre Biserica, o Biserica intoleranta si destul de habotnica, am putea preciza (cine contesta este rugat sa citeasca istoria), in zilele noastre exista sute de alte Biserici sub sigla Crestinismului, sute de curente semi-relioase de orientare asiatica (yoga, si derivatele), curente puternice Ufologice (cei care cred in extraterestrii si alte specii superioare), mai avem sute de teorii conform omul prin meditatie si alte reguli poate ajunge divin, etc .... sunt mult prea multe idei de genul, iar omul de rand care vrea sa creada in Ceva sau Cineva pur si simplu este zapacit complect.
A crede, a iti pune viata in slujba unei credinte, a unor idei si a incerca sa mentii un stil de viata, nu este in esenta ceva rau. Problema apare in momentul alegerii. Caci a alege o Cale este ca si cand ai alege cu cine sa te casatoresti, si sansa alegi prost este destul de mare, dovada fiind numarul impresionant de divorturi, si miile de cazuri de convietuire in casatorie dar fara a mai exista nici o relatie intre cei doi. La fel si Credinta, sa crezi in ceva, sa dedici ani din viata Cuiva sau catre Ceva, si apoi sa realizezi ca totul a fost o mare mascarada (asta in cazul celor care vor descoperi, caci multi care au crezut in tampenii au murit si adevarul nu l-au aflat).
Si se pune deci Intrebarea de Aur: In Cine sa cred? Cum as putea sti daca am ales bine? Sau totul este o mare roata a norocului, random, si daca ai sansa sa ajungi unde trebuie, e bine, daca nu, nu.
Eu unul am ales de mult in Cine cred si de ce. Am facut-o in urma a cativa ani de studii si experiente. Nu vreau sa impun cuiva ce sa creada, in Cine, sau cum sa se manifeste in viata lui Credinta pe care o va alege, vreau doar sa atrag atentia ca in ultimii ani au aparut foarte mult "credinte" in tot felul de lucruri imaginare, inclusiv specii de extraterestrii, si multi oameni au ales sa creada marturiile unor asa zisi martori ai diferitelor intamplari, fara a verifica cine sunt acei "martori", si daca insusi povestile lor imaginare au cat de cat o logica. Caci este simplu sa umpli orice poveste fictiva cu termeni precum "credinta", "energie", ezoteric", "dimensiuni", etc, in scopul de a da credibilitate.
Lozinca "crede si nu cerceta" care a functionat bine secole intregi nu cred ca mai merita a fi luata in seama in zilele noastre. Ca fiinte umane suntem dotati cu ratiune, si ar trebui sa o folosim, sa verificam, sa cercetam si abia apoi convinsi fiind sa credem ceea ce auzim, citim, vedem, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...