luni, 29 octombrie 2018

Secole XXI va fi religios sau nu va fi deloc

Așa suna o"profetie" la finele secolului trecut.
Iată că am pășit în secolul XXI și profeția aproape că s-a împlinit.
Trebuie făcută precizarea că religios și credincios sunt lucruri total diferite. Credincioșii cred într-o divinitate cu sau fără ritualuri, în timp ce religioșii cred într-o religie cu ritualuri. Asta când ne referim strict la divinitate.
Când însă inlocuim divinitatea cu ideologia, nu prea mai contează diferența între religios și credincios.

Bisericile și cultele religioase nu prea mai adună așa mulți adepți ca în trecut. Ceea ce ar părea că "profetia" nu s-a indeplinit.

Dacă însă înlocuim divinitatea cu teorii și informații, și obiectele de cult religioase cu tehnologia, obținem credință maximă.
Astfel învățați în scoli și îndoctrinați de massmedia și filme, oameni cred cu tărie în ipoteze ce nu pot fi dovedite, teorii precum evoluția și BigBang, în viteza luminii, atomi, arme nucleare, încălzirea globală, călătoria în spațiu și orice alte invenții și teorii nedovedite, precum și știri false.
O astfel de credință, bazată doar pe faptul că alți oameni mai inteligenți le susțin și că sunt prezentate la tv, reprezintă implinirea "profeției" din titlu.
O generație care nu își folosește gândirea critică și se încrede orbește în ceea ce li se prezintă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...