marți, 27 septembrie 2016

Viata sau banii

Am vrut demult sa scriu un articol pe tema asta, insa nu am avut ocazia. Voi incerca acum sa scriu despre lucruri pe care le-am invatat pe propria piele, despre lucruri pe care le-am inteles studiind, dar si depre multe pe care inca (si poate niciodata) nu le voi intelege.
Orice om in lumea asta intelege ca este foarte important sa fii sanatos, si desigur sa ai ce manca si imbraca, la care se adauga, logic, apa, aerul, etc. Insa daca avem toate acestea nu inseamna ca este suficient. Ca fiinte umane avem nevoie de inca ceva: relatii cu alti oameni, educatie....

Milioane de oameni sufera de sete (nu au apa potabila). Ei vor fi preocupati cu satisfacerea nevoii de apa, si probabil ca unora le ocupa tot timpul cautand apa. Ei nu vor avea timp sau interes pentru nimic altceva.
In alte parti ale lumii oamenii sufera de foame. Ei vor sacrifica timpul pretios (din viata lor) incercand mijloace pentru a isi procura hrana. Alte milioane de oamenii sufera de diverse boli, unele ingrozitoare. Acesti oameni vor lupta pe cat posibil sa isi amelioreze situatia. Iar altii oamenii, milioane, se ascund de trupele inarmate incercand sa ramana in viata. EI nu vor avea alte planuri de viitor, poate doar niste vise ce par utopii in momentul de fata.
Sa presupunem ca nu facem parte din categoriile de oameni defavorizati mentionate mai sus. Ce ne dorim noi? De ce unii dintre noi desi nu sunt afectati de sete, foame, razboi sau boli grave alegem sa ne sinucidem? Sau sa renuntam la a mai visa complacandu-ne intr-o viata mult sub mediocra?  Probabil pentru ca am incercat si am esuat. Probabil ca intreaga noastra viata si fericire am legat-o de o aspiratie ce nu poate fi atinsa. Probabil. Dar oare nu am putea supravietui acestui esec si sa mergem mai departe, sa incercam sa descoperim alte minuni ce ni le poate oferi viata?
Viata. Cei mai multi oameni nici macar nu apreciaza acest miracol, al vietii. Muncim atat de mult pentru a ne putea permite o casa mare si spatioasa, sau un apartament in centrul orasului, si nu realizam ca desi poate vom reusi in acest plan al nostru, in realitate renuntam la viata noastra. Toate acele ore muncite peste program nu inseamna altceva decat o pierdere a unei parti din viata noastra. Caci primim bani pentru munca depusa, primim bani si oferim viata. Sii nu realizam cat de mult pierdem decat atunci cand va fi prea tarziu. Tot acel timp pretios pierdut in overtime l-am putea petrece cu familia, cu cei dragi. Dar ne amagim cu faptul ca banii ne pot aduce o casa mai mare, o masina mai buna, un telefon scump, etc, cand in realitate daca alegem sa fim fericiti putem trai si in rulota, sau intr-o casa mica - mica dar calda.
Viata trece repede. Daca te doare maseaua timpul trece greu, insa daca esti implicat in diverse proiecte nici nu stii cum trece ziua, saptamana, luna, anul, viata. Si daca trece viata iti iei la revedere de la ceva ce ar fi putut fi frumos, dar ai ales altceva.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...