miercuri, 17 octombrie 2018

Ce este gândirea critică?

Conform Wikipedia, gândirea critică este:
Gândirea critică constă din procesul mentalde analiză sau evaluare a informației, mai ales afirmații sau propoziții pretinse de unii oameni a fi adevărate. Ea duce la un proces de reflecție asupra înțelesului acestor afirmații, examinând dovezile și raționamentul oferit și judecând faptele.
Ei bine gândirea critică este acel proces mental ce analizează și iar analizează o informație sau o idee, teorie, orice, în scopul de a nu da crezării orice.
De exemplu sunt oameni foarte naivi care sunt victime ușoare pentru înșelători. 
Dar nu doar ei pot fi pacaliti. Multe curente religioase, un fel de culte apărute peste noapte, cu vreun guru carismatic, reușesc să- păcălească oameni cu studii superioare, oportunități incredibile de câștiguri în online (țeapă), ... Iar exemplele pot fi multiple. 
O știre la tv. poate fi falsă, un cunoscut te poate păcăli, o ideologie pare interesantă, și multe altele, iar fără gândirea critică, fără să iei în calcul și posibilitatea că poate nu este așa cum ți se prezintă, vei putea fi înșelat.
Încă de mic un copil ar trebui educat să pună sub semnul întrebării aproape orice, să verifice el însuși acolo unde poate, adică să își folosească gangândirea critică. Cum ar fi existența atomului, ca exemplu.
Naivitatea este frumoasa. Fascinantă chiar. într-o lume cinica, să mai găsești oameni naivi este un lucru mare. Insa in acest caz vorbim despre o cu totul altă naivitate. Cea sufletească, a celor care încă mai văd frumusețea în oameni. 
Însă indiferent de cât de frumoasă ar fi naivitatea, nu putem să nu folosim gândirea critică. Nu în genul: " dacă ne-am oprit cu ciorba, suflăm și în iaurt", ci la modul matur, căci nu traim într-o lume perfectă, ci într-una unde oficialități sunt școlite in manipulare  și dezinformare, unde religiile ne vând iluzii iar savantii fantezii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...