sâmbătă, 10 octombrie 2015

Creierul uman: subconstient si ratiune

In mintea noastra decizile se iau de cele mai multe ori la nivel de subconstient: automat. Acest automatism nu consuma multa energie si are o viteza de reactie foarte mare, el fiind rodul experientelor noastre de pana acum cat si al multor criterii inoculate de cele din jurul nostru.

Insa atunci cand avem nevoie sa judecam o situatie pentru a lua o decizie grea, automatismul nu poate oferi decat sugestii, si ele pot fi gresite. Este nevoie de efort mintal, de “stoarcerea creierului”, de cautarea unei solutii viabile tinand cont de multi parametrii, iar aces lucru inseamna consum mare de energie, de foarte multe ori efortul este epuizant.


De cele mai multe ori greselile pe care le facem sunt minore, (pe majoritatea dintre ele nici macar nu le observam), si asta pentru ca avem “obiceiul” de a merge la sigur. Iar atunci cand mergem la sigur folosim automaismul gandirii nu gandirea propriu-zisa = ratiunea.

Ratiunea, gandirea constienta, nu poate actiona tot timpul datorita efortului prea mare ce trebuie depus de creier, al consumului foarte mare de energie si al supraincarcarii cu informatii.

Cand mergem pe strada, pasim pas dupa pas, ne mentinem echilibrul, si facem tot ce trebuie facut pentru a merge in linie cat mai dreapta ocolind totusi eventualele obstacole. Acest lucru se face automat, creierul nu necesita un efort prea mare, aici automatismul este cel ce preia controlul si duce la bun sfarsit treaba.

Dar daca mergand pe strada vedem un om cazut jos? Ei bine in acest caz in mintea noastra are loc o triere decizionala: am putea sa ignoram sau sa intervenim, iar acest lucru il vom face in functie de anumite principii si experiente anterioare. Sa presupunem ca omul cazut jos seamana cu un vecin de al nostru. In acest caz ratiunea intervine si decizia de a verifica cine, ce, cum si in ce fel putem ajuta  pune in miscare viitoarele decizii, decizii ce vor trebui analizate, procesate de ratiune.

Important: Sansa sa luam o decizie gresita intr-un caz dificil este foarte mare daca nu avem indeplinite nevoile de baza (daca suntem infometati sau insetati, ne este frig sau ne este prea cald, suntem obositi, bolnavi, stresati, suparati, etc).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...