marți, 5 aprilie 2016

De ce cateodata nimic nu ne multumeste?

Ar trebuie sa fim fie extrem de nepasatori, fie sa avem cel mai mare noroc din lume, pentru a fi multumiti cu viata noatra din prezent, oricare ar fi ea.
Daca suntem absolut nepasatori este firesc sa nu dorim mai mult, sa ne complacem in ceea ce deja suntem si ceea ce deva avem. Iar la polul opus, daca suntem extrem de norocosi sa aveam langa noi persoana de care ne-am indragostit si care ne face sa radiem de bucurie doar cand o vedem, daca avem jobul pe care ni l-am dorit si toate celelalte aspecte ale vietii sunt mai mult decat perfecte (prieteni, sanatate, prosperitate, etc), ei da, in acest caz nu avem de ce sa nu fim multumiti cu viata noastra.

Insa daca citesti acest articol inseamna ca nu faci parte din cele doua categorii enumerate mai sus, ci faci parte din restul de 99,5% din populatie.
Ce cautam noi oare? Nu cumva fericirea? Si cum nici macar nu o putem cuprinde in cuvinte, aceasta Fericire, ne rezumam la multumire, multumirea de sine, multumirea ca facem ceva important, ca suntem cineva si ca alti cineva ne iubesc, apreciaza si respecta pentru ceea ce suntem.

Dar oare asa este viata noastra? Cu siguranta ca nu!
Ar trebui sa intelegem ca un om normal (fara calitati de superman) nu va putea avea totul. Nu ar avea cum sa isi imparta atentie, afectiunea, vointa, timpul si energia catre tot ce conteaza (familie, prieteni, job, cariera, etc). De aceea unii reusesc in cariera, pentru ca acea cariera devine insesi viata lui, la fel si cu .... orice altceva.
Multi oamenii insa vor totul, si relatii bune interumane, si sa fie campioni la disciplina preferata, si sa aibe suficient timp liber, si etc - insa aici ei gresesc, si dupa o alergare de o viata intreaga realizeaza prea tarziu ca au esuat.
Pentru a fi fericiti (multumiti) trebuie sa alegem ce vrem. Daca vrem cariera, si credem cu adevarat ca asta ne va face fericiti, atunci orice altceva trebuie sa intre in plan secund, si intreaga noastra energie sa se canalizeze pe cariera.   - La fel cu orice altceva. -  Nu putem sa avem totul, trebuie sa ne straduim sa intelegem ce vrem, si sa tragem cu dinti pentru acel ceva, constientizant in acelasi timp ca vom pierde in celelalte planuri.
Un lucru ce am observat si este oarecum ciudat, este faptul ca oamenii ce duc o viata linistita si destul de implinita, simt nevoia disparata dupa o schimbare, dupa ceva plin de adrenalina, tanjind oarecum la viata eroilor din filme. Si opus lor, cei care isi duc existenta pe muchie de cutit, infruntand zilnic pericole, nu isi doresc decat o viata linistita.
        Observam in felul acesta cum oamenii nu sunt multumiti de viata lor, ar prefera sa faca schimb de vieti, .... si totusi ... de ce?
        Pentru ca undeva, pe drum si-au pierdut identitatea, daca au avut vreodata una. Pentru ca cei mai multi oameni isi traiesc viata zi dupa zi, angrenati in haotica miscare a rutinei, fara ca macar sa mai aibe timp sa se intrebe de ce fac asta? Ei sunt nemultumiti. Nu au mereu timp sa observe acest lucru, dar cand au un mic timp liber o fac. Si nu reusesc sa inteleaga de ce.

Cel mai rapid raspuns ar fi ca nu primim de la viata ceea ce ne-am dori. Si cei mai multi dintre noi au observat cat de adevarat este acest lucru. Dar oare, am putea schimba ceva?  Probabil ca da.
Depinde insa de ceea ce ne dorim.
Daca ne dorim adrenalina, s-ar putea sa o primim, nu stiu insa daca ne va place, caci ceea ce ne imaginam noi, si realitatea, nu au nimic in comun.
Daca ne dorim o viata de familie, am putea reusi. Este mult mai simplu decat pare, insa mult mai greu decat ne imaginam, pentru ca trebuiesc facute multe concesii.
 Trebuie retinut insa un lucru: toti oamenii mari, care au avut succes in criera sau afaceri, la un moment dat ar fi renuntat la tot pentru o viata linistita in familie. Caci pana la urma, in viata familia si prietenii sunt Totul.

Tu ce iti doresti?
Crezi ca vei reusi, sau lasi evenimentele sa te conduca de la sine undeva, oriunde?

Un comentariu:

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...