marți, 16 decembrie 2014

De ce este pacat pentru o femeie sa poarte pantaloni in Biserica?

Femeia in fusta - in religia crestina

In toate culetele crestine (religiile crestine, si voi enumera doar pe cele mai cunoscute in RO: ortodocsi, catolici, luterani, baptisti, adventisti, penticostali, etc) este pacat pentru o femeie sa umble imbracata in pantaloni, pentru unele culte este pacat doar in Biserica, iar pentru altele este pacat oriunde, femeia trebuie sa imbrace fusta, nu pantalon - regula, zic ei.

Ma intreb de cand o regula strict culturala sau locala a devenit peste noapte pacat? De cand niste Legi Omenesti sunt puse pe acelasi piedestal cu Legea Divina?
Scrie oare negru pe alb in Biblie ca femeia trebuie sa poarte fusta? - Nu.
A fost dintotdeauna fusta pentru femei si pantalonul pentru barbat? - Nu.
Sunt pantalonii haine strict barbatesti? - Nu. Nu pentru ca atunci cand intri intr-un magazin de haine vei gasi pe un raft pantaloni barbatesti si pe un alt raft pantaloni de dama.
De ce atunci in cele mai multe biserici enoriasii incep sa barfeasca de multe ori cu voce tare cand vad o femeie in pantalon? Pentru ca asa au fost educati, pentru ca, cu parere de rau trebuie sa constatam ca majoritatea credinciosilor ce merg la Biserica sunt niste barfitori. Da, dar asta este o alta poveste. Povestea pentru subiectul de astazi este ca acesti barfitori, de regula parte femeiasca, adica barfitoare, barfesc pentru ca ei au credinta ca adevarul este de partea lor, ca este exact asa cum cred ei/ele, ca este pacat pentru o femeie sa imbrace pantaloni.
     Doar ca adevarul acesta nu este chiar adevarat, adica o fi pacat sa imbrace femeia pantaloni, doar ca este un pacat impotriva bisericii, nu a lui Dumnezeu. Si s-a vazut in istoria Europei cum biserica si-a facut de cap folosindu-se de pozitia ei, folosindu-se de numele lui Dumnezeu, schimband Legile Divine pe unde nu a placut inaltilor prelati, modelandu-le dupa bunul lor plac si interes. Si cu toate astea Dumnezeu nu i-a traznit cu fulgere din cer, nici nu i-a omorat in chinuri grele. Cel mai probabil pentru a se deosebi graul de neghina.
Insa Legile acestea Omenesti puse mai presus sau la egalitate cu Legile Divine - mare blasfemie, mare incumetare din partea unor muritori de rand, si mare pacat, de asemeni.
De aceea, daca nu scrie nicaieri in Biblie, daca nu exista nici o atestare istorica din vremea lui Hristos cu referire la faptul ca fusta este imbracaminte strict femeiasca, de ce atunci toata crestinatatea considera asa? Si pe buna dreptate, cei care asculta de Legile Omenesti puse langa cele Divine nu tradeaza ei pe insusi Dumnezeul credintei lor?

2 comentarii:

  1. Cred ca tine mai mult de interpretarea unor pasaje biblice, (Corinteni) unde apostolul subliniaza importanta deosebiri intre barbati si femei in privinta imbracamintii, nu exista pe vremea aceea o asa gama de sortimente vestimentare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt crestina si obisnuiesc sa merg la biserica atunci cand pot.
    Din nefericire eu personal cred ca aveti mare dreptate, prea punem in fata legile omenesti si le abandonam pe cele ale Lui Dumnezeu.
    Sigur ca suntem cu totii indemnati la smerienie si cumpatare, decenta si sa nu ne dam drept barbati daca suntem femei si invers.
    Chestiunea pantalonilor este desigur o exagerare insa din dorinta de a nu provoca scandal si ispite in bisrica merg in fusta daca acest lucru nu mi-e aproape imposibil...

    RăspundețiȘtergere

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...