duminică, 28 decembrie 2014

De ce comunismul nu ar fi functionat la nesfarsit?

Comunismul ca orice alta utopie nu este altceva decat un vis frumos. Adevarul este ca trebuie sa ne trezim si sa intelegem de ce o astfel de utopie nu va functiona niciodata.



Comunismul in esenta nu este ceva rau, putem spune ca religia crestina are cam aceleasi valori: egalitatea intre frati (fratii reprezentand semenii nostrii). Si ideea de a fi cu toti egali si fericiti este o idee buna in esensta. O idee ce pare mai mult decat un vis.
   Doar ca nu va functiona. Nu pentru ca IDEEA nu este buna, ci pentru ca nu asa functioneaza societatea umana. Omul este elementul cheie!
Scurta istorisire a ideilor comuniste de egalitate


   Egalitatea intre oameni nu este o dorinta noua a omenirii (si cand spunem noua ne referim la ultimul secol). Din antichitate oamenii si-au dorit EGALITATE. Nu toti oamenii desigur, caci regii si avutii si puternicii lumii, cei care stapaneau peste alti oameni nu avea nici un motiv sa isi doreasca egalitatea. Ci oamenii amarati, cei care erau defavorizati, ei si-au dorit egalitatea, si nu ai cum sa ii condamni pentru asta.
  Cand acum 1900 de ani Crestinismul a inceput sa se raspandeasca, acest vis al egalitatii, a inceput sa fie din ce in ce mai iubit, dorit si apreciat. Insa dupa cum stim din istorie, Biserica Crestina a avut grija ca visul sa ramana vis, si realitatea si mai crunta decat inainte. Putinii oameni care in decursul secolelor Evului Mediu aveau curajul sa vorbeasca despre egalitate si drepturile pe care Dumnezeu le-a oferit fiecarui om, erau arsi pe rug de vii. Un raspuns barbar oferit celor ce doreau un pic mai mult bine in viata lor si a celor de langa ei.
   Apoi, dupa Revolutia Franceza, odata cu aparitia mai multor culte crestine si a multor curente umaniste, usor, usor, dar nu fara varsari de sange, omenirea a inceput sa inteleaga si sa iubeasca ceea ce astazi cunoastem ca Drepturile Omului.
  Mai tarziu au aparut idei mai puternice, urcand aceste drepturi si dorinte umane legitime spre o miscare mult mai puternica: comunismul. Si aceasta miscare a prins foarte bine in patura oamenilor defavorizati, iar continuarea o stim.

Cauzele pentru care comunismul nu va functiona niciodata


Prima cauza este data de factorul uman. Comunismul desi ca idee, repet, este bun, ca in orice sistem, cineva trebuie sa aibe grija de buna functionare, cineva trebuie sa conduca, sa administreze, etc. Si acest cineva va fi mereu un om sau mai bine zis, un grup de oameni. Iar acesti oameni, odata avand toata puterea vor deveni corupti. Si nimeni nu va putea sa ii mai invinga, dictatura va prelua puterea, iar IDEALUL comunismului va ramane doar pe hartie, schimbandu-se doar forma de represiune si exploatare a maselor.
A doua cauza, si foarte importanta este faptul ca oamenii nu pot fi egali in tot si toate. Oamenii sunt diferiti din multe puncte de vedere: infatisare, intelect, putere, afectiune, etc. Tocmai aceasta diversitate face ca omenirea sa fie frumoasa in sinea ei, altfel am fi toti niste clone, niste androizi fara a ne deosebi unul de altul.
Si din aceste diferente rezulta faptul ca unul gandeste mai mult, altul munceste mai mult, unul isi dorete in viata ceva, altul altceva, etc. Este anormal sa consideram ca toti oameni au aceleasi nevoi. Unii se imbolnavesc mai des, altii sunt mai lenesi prin insusi mostenirea lor genetica, altii sunt inventivi, altii sunt retardati, etc.
         Cum ar fi sa punem pe acelasi nivel un om a carui inteligenta este sub medie cu unul care face operatii pe creier? Cum ar fi sa consideram egali un om ce isi risca viata zi de zi, de exemplu un pompier, cu unul ce isi petrece toata ziua in carciuma? SI putem gasi tot felul de astfel de modele.
      Nici macar 1% din oameni nu vor merge la munca de dragul de a munci, toti merg pentru ca TREBUIE, pentru ca au nevoie de bani. Este o realitate. Si daca am avea salariile egale, de ce ar munci unul mai mult decat altul? De fapt de ce ar mai munci cineva? Cand tu care muncesti vezi ca cel ce nu o face are acelasi salariu ca si tine, de ce ai mai munci? Din dorinta de a o face? Te vei trezi zi de zi cu impulsul de a merge la munca? Sa fim seriosi!
Trebuie neaparat o diferentiere intre oameni. Cel ce se zbate si munceste merita mai mult decat cel ce se uita la Luna si asteapta sa ii cada in gura. Asta este adevarul. Iar comunismul nu a gasit motiatia suficienta pentru a face pe orice om sa isi doreasca mai mult prin munca. Si nici nu o va face vreodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Perspectiva creștină asupra lumii

În Biblie, în Noul Testament ni se prezintă faptul că toți credincioșii ar trebui să fie altfel decât restul lumii. Cu alte cuvi...